[O2] Szumiące hamulce w prawie nówce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pnemestor
    Classic
    • 2010
    • 3

dzieki, zaraz bede dzwonil zobaczymy co da sie zrobic, ale przynajmniej juz mam jakis trop 101448-201 05076510 to jest numer ze sterownika,
  • Pawelt
    Ambiente
    • 2009
    • 189
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów!

Niestety sprowadza mnie tu problem który odkryłem dzisiaj. Samochód (Octavia II 1.6MPI) kupiony nowy w salonie, 1790km zrobione od początku listopada i tyle ma też na liczniku. Wracałem do domu z centrum i odkryłem, że od prawego koła (choć nie jestem do końca pewien) przy hamowaniu dochodzi wyraźny odgłos tarcia-szum. Dźwięk ten towarzyszy całemu procesowi hamowania ma stałe natężenie i nie zmienia się do zatrzymania, po prostu hamulec (najprawdopodobniej prawy) szumi. Wcześniej tego nie było, hamulce chodziły gładziutko a to nie tyle słychać co czuć, że samochód nie hamuje już tak płynnie jak wcześniej.

Przyznaję się że samochodem w życiu przejechałem tylko tyle ile mam na liczniku i kompletnie się na mechanice nie znam (to mój pierwszy długo wyczekiwany samochód). Najprawdopodobniej pojadę na ASO, tylko sam nawet nie wiem czy to bezpieczne w obecnej sytuacji. Auto się zatrzymuje ale trudno nie oprzeć się wrażeniu, że jakby trochę gorzej (choć może to tylko moje odczucie związane z tym dźwiękiem). Co się mogło stać? Myślicie, że bezpiecznie będzie jechać przez całe miasto do serwisu (z 15km jak nie więcej)?

Pozdrawiam

Komentarz

• pantol
      Elegance
      • 2004
      • 754

Możesz podjechać do ASO na sprawdzenie. Może coś się dostało pomiędzy klecek a tarczę? A może auto trochę stało i jest mała rdza na tarczy? Wtedy przez jakiś czas możesz mieć podobny odgłos.
      Jarek "Vinci"

Komentarz

• Pawelt
        Ambiente
        • 2009
        • 189
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

No to pierwszy samochód więc mam spore problemy z określeniem o co chodzi. Natomiast jadąc do centrum nie odczułem w ogóle takiego efektu. Samochód postał może z godzinę na powietrzu i od wyjazdu z parkingu taki odgłos. Z początku myślałem nawet, że na łuku po krawężniku jadę albo coś zebrałem z drogi bo to tarcie było dość wyraźne. Pogoda dzisiaj była ok, nawet samochód stosunkowo czysty wrócił. Nie było wody na ulicach czy błota. W piątek byłem na myjni, w niedzielę byłem na zakupach, przejechałem może 6km i nie było problemów. Do centrum dzisiaj 10, też nic nie poczułem. Dopiero z powrotem, z początkiem faktycznie myślałem, że nie wiem zabrałem ze sobą coś z jezdni.

Komentarz

• pantol
          Elegance
          • 2004
          • 754

Ale słyszysz to non-stop czy tylko przy hamowaniu?
          Jarek "Vinci"

Komentarz

• Pawelt
            Ambiente
            • 2009
            • 189
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tylko hamowanie, przede wszystkim na małych prędkościach. Może faktycznie jakieś zanieczyszczenie. Może po prostu się przejadę jutro do centrum jak nie przejdzie to podjadę do serwisu.

Komentarz

• g_rego_r
              Rider
              • 2008
              • 496

no jak masz nówkę to jednak zalecam odwiedzenie ASO tam powinni Ci rozwiać wszystkie za i przeciw a powodów może być sporo zważywszy na pogodę IMO

Komentarz

• Pawelt
                Ambiente
                • 2009
                • 189
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jutro z rana dzwonię do ASO i zobaczymy. To mój chyba pierwszy jakikolwiek niepokojący problem związany z tym samochodem (dobra raz mi zgłupiał alarm Logic Can na parkingu pod hipermarketem ale to jak mi mówią znajomi się zdarza). Jeździ mi się naprawdę dobrze. Prowadzi się lekko, gładko A taki szum trochę irytuje...

Komentarz

• g_rego_r
                  Rider
                  • 2008
                  • 496

Zamieszczone przez Pawelt
                  (dobra raz mi zgłupiał alarm Logic Can na parkingu pod hipermarketem ale to jak mi mówią znajomi się zdarza)
                  mnie się nie zdarzyło.

Zamieszczone przez Pawelt
                  A taki szum trochę irytuje...
                  i słusznie jest: od czegoś jest gwarancja

Komentarz

• Pawelt
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 189
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Właśnie w ASO jak byłem na wymianie oleju po pierwszych 1500km (niby zalecane) powiedzieli, że nie umieją zmienić PIN-u do alarmu, a akurat mi przestało radio od alarmu reagować po zamknięciu drzwi. Raz mi się to tylko przydarzyło. Zero reakcji. No teraz wiem gdzie jest centralka to następnym razem będę w nią celował dokładnie, nie wiem znajomemu też często nie łapie i w pewnej pozycji w końcu łapie jak się przyłoży kluczyk do centralki praktycznie (inny samochód inny alarm). Może gdzieś znajdę na forum instrukcję jak zmienić ten PIN bo instrukcja od alarmu mówi o wizycie w serwisie

No ale po to się kupuje nowe auto co by gwarancję mieć i trzeba wykorzystywać, więc jeśli samo nie przejdzie po następnej 10km przejażdżce jutro do centrum to podjadę do ASO. I tak do centrum muszę wskoczyć i tak do ASO muszę się tłuc przez centrum...

Komentarz

• palioza
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 417

pawelt przychamuj kilka razy ostrzej, jak cos sie dostalo to sie moze wytrze i bedzie znowu bloga cisza a jak nie pomoze to ASO od tego oni sa ... choc pewnie powiedza "niech Pan jezdzi, jak za 100km nie zniknie, to zapraszamy"
                      Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Moze niech w koncu hamulce sie uloza

Trzeba kilka razy mocniej zahamowac, zeby rdzawy nalot z tarcz zlazl.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Pawelt
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 189
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Hm zjawisko się znacznie zmniejszyło, chyba jestem przeczulony. W ASO stwierdzili, że wszystko zachowuje się w normie, faktycznie ten szum jest obecnie bardzo cichy. Nie ukrywam, że jeżdżę ostrożnie i może przesadnie ostrożnie hamuję stąd na moich tarczach trochę rdzy czy zanieczyszczeń ma prawo się pojawiać. Przejechałem 50km już prawie tego nie zauważam.

Po ostatnim myciu auto stało kilka dni, potem mogłem nie zauważyć aż do wczoraj.

Komentarz

olej

wymieniałeś olej przy 1500 km?

Komentarz

Pracuję...